
Resepi Anda |
Empanadas Ayam |
Opor Ayam Hijau |
Paprik Ayam |
Ayam Chettinad |
Ayam Goreng Bersama Kacang (Frango Com Quiabo) |
Ayam Panggang (Chicken Roast) |
Bahan-bahan | Cara Membuatnya |
| 1. Panaskan periuk dan tumiskan bawang-bawang bersama mentega 2. Masukan ayam paparika, jintan manis dan kunyit. Goreng sampai wangi 3. Masukan 2 cawan air serta semua bahan-bahan sayuran dan daun ketumbar 4. Tenggekan gandum coucous diatas periuk pengukus dan kukuslah bersama lauk-lauknya dibawah selama 1/2 jam. 5. Tambahkan garam. Sebelum disajikan gaulkan sedikt mentega bersama coucous tadi.
|
Bahan-bahan | Cara Membuatnya |
Untuk tepungnya;
| 1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan ayam serta udang kering. Masukkan "Thai Chilli Paste", sos tiram, ubi kentang dan air. Masaklah perlahan-lahan sampai ianya empuk dan pekat. Masukkan sos ikan dan daun ketumbar. 2. Canaikan adunan tepung menjadi nipis dipotong empat segi dan isikan intinya. Sapukan telur kelilingnya dan tutupkan rapat. Sapukan telur diserata atas Empanadas ini. Lalu dibakar pada suhu 180°C selama 25 - 30 minit. Hidangkan panas.
|
Sumber Resepi: sz1_sue@hotmail.com
Bahan-bahannya | Cara Membuatnya |
| 1. Panaskan minyak dan tumiskan rempah-rempah yang digiling tadi sampai wangi. Masukkan ayam dikacau dan kecutkan sebentar. 2. Masukkan santan beserta air dan didihkan perlahan-lahan sampai ayam empuk dan kuahnya pekat. 3. Masukkan terung, garam dan daun selasih.
|
Sumber Resepi: pak_amir@yahoo.com
Bahan-bahan | Cara Membuatnya: |
| 1. Ayam direbus bersama halia, sedikit garam dan aji (kalau suka). Air jangan terlalu banyak, rebus biar tinngal skit je air. Jangan masukkan banyak garam. 2. Ada yang suka goreng ayam tu, tapi saya suka rebus, sebab kita boleh guna air rebusan tu untuk menambahkan kesedapan paprik. 3. Tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga masak dan nampak minyak dah naik, agak2 macam dah nak kering gitu 4. Then masukkan ayam bersama air rebusannya. Kalau nak berkuah leh masukkan air, tapi saya suka kering2. Cukup sekadar air ayam tu skit je. 5. Oleh kerana ayam dah direbus.kita tak perlu masak lame sangat, so... leh la carik-carikkan daun lemau purut dan masukkan bersama-sama sayur yang dah dipotong. 6. Agak sayur tak terlalu keras, dan dah bau daun limau purut, leh la angkat dan hidangkan. Mudah dan sedap.. |
Sumber Resepi: pak_amir@mailandnews.com
Bahan-bahan | Cara Membuatnya |
| 1. Giling atau mesen kelapa bersama-sama RempahRatu yang digoreng tadi sampai lumat. 2. Panaskan minyak lalu digoreng bawang besar, halia, putih sampai kuning. Masukan kelapa yang dimesin tadi, serbuk cili, garam masala, kunyit dan digorengkan. 3. Masukan buah tomato dan sedikit air masaklah sampai kuahnya pekat. 4. Masukan garam, air limau dan daun ketumbar. Sedia dihidangkan.
|
Ayam Goreng Bersama Kacang (Frango Com Quiabo)
Sumber Resepi: faizah@bcb.com.my
Bahan-bahan | Cara Membuatnya |
| 1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sampai kuning emas 2. Masukan kacang bendi, air rebusan dan dimasak sampai kuahnya pekat dan bendinya lembut 3. Gaulkan ayam goreng kedalam bendi. Masukan garam, tobasco dan lada putih. Masaklah sehingga kering sedikit.
|
Sumber Resepi: deesyahdin@yahoo.com
Bahan-bahan | Cara Membuatnya |
| 1. Ayam dibersihkan dengan limau untuk membuang rasa hanyirnya. Ayam dibelah dibahagian belakangnya dari lehernya hingga bawah (putus). Kepakkan ayam hingga ia boleh diletakkan flat saperti didalam pinggan/pembakar. Jikalau tak berkenan dengan ayam seekor yang bulat, boleh juga di potong-potong. 2. Bahan-bahan yang dikisarkan tadi digaul dengan lada putih, sos tiram, madu dan kicap. 3. Selepas itu, bahan-bahan ini digaulkan dengan ayam tadi. Marinade atau perapnya at least 30 minit. Kalau boleh diperapkan semalaman, lagi best. 4. Bakar ayam tadi diketuhar dengan 230 selama 30 minit. 15 minit pertama diterbalikkan ayam tadi supaya api membakar dengan rata. 5. Apabila sudah masak, akan terdapat dengan sendirinya sos/kuah dari extract ayam tadi.
|
No comments:
Post a Comment