Saturday, August 8, 2009

Menu: Ayam


Resepi Anda

Couscous Ayam

Empanadas Ayam
Opor Ayam Hijau
Paprik Ayam
Ayam Chettinad
Ayam Goreng Bersama Kacang (Frango Com Quiabo)
Ayam Panggang (Chicken Roast)

Couscous Ayam

Bahan-bahan Cara Membuatnya
  • 2 cawan gandum couscous di cuci bersih dan direndam sedikit air selama 1/2 jam. Toskan air dan letakkan diatas alat pengukus.

  • 1 ekor ayam di potong lapan

  • 3 biji bawang besar didadu kecil

  • 2 ulas bawang putih dicincang halus

  • 100 gm mentega

  • 2 camca besar paprika

  • 2 camca kecil serbuk jintan manis

  • 1 camca kecil serbuk kunyit

  • 1 camca besar serbuk lada hitam

  • 2 biji terung bulat dibelah empat

  • Lada capsicum merah dan hijau didadu lebar

  • Lobak 2 batang batang dipotong lebar-lebar

  • 1 batang zuchinni dipotong lebar-lebar

  • 2 biji kentang dipotong lebar-lebar

  • 1/2 cawang kacang kuda direbus terlebih dahulu

  • Segengem daum ketumbar dicincang kasar

  • 2 biji buah tomato dipotong empat

1. Panaskan periuk dan tumiskan bawang-bawang bersama mentega

2. Masukan ayam paparika, jintan manis dan kunyit. Goreng sampai wangi

3. Masukan 2 cawan air serta semua bahan-bahan sayuran dan daun ketumbar

4. Tenggekan gandum coucous diatas periuk pengukus dan kukuslah bersama lauk-lauknya dibawah selama 1/2 jam.

5. Tambahkan garam. Sebelum disajikan gaulkan sedikt mentega bersama coucous tadi.

Empanadas Ayam

Bahan-bahan Cara Membuatnya

Untuk tepungnya;

  • 500 gram tepung gandum serbaguna *

  • 150 gram keju berkrim (Cream Cheese) *

  • 100 gram Cold Butter *

  • 2 biji kuning telur *

  • 1 1/2 camca kecil garam *

  • Air batu secukupnya *

  • 1 biji telur (untuk di sapu )

  • * ---> digaul sebati dan dicanai

  • Intinya :

  • 4 keping dada ayan didadu kecil

  • 3 camca kecil sos tiram

  • 2 biji ubi kentang didadu kecil

  • 3 camca besar " Thai Chilli Paste "

  • 2 camca besar udang kering ditumbuk

  • 1 labu bawang besar didadu kecil

  • Segenggam daun ketumbar dicincang halus

  • Air secukupnya.

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan ayam serta udang kering. Masukkan "Thai Chilli Paste", sos tiram, ubi kentang dan air. Masaklah perlahan-lahan sampai ianya empuk dan pekat. Masukkan sos ikan dan daun ketumbar.

2. Canaikan adunan tepung menjadi nipis dipotong empat segi dan isikan intinya. Sapukan telur kelilingnya dan tutupkan rapat. Sapukan telur diserata atas Empanadas ini. Lalu dibakar pada suhu 180°C selama 25 - 30 minit.

Hidangkan panas.

Opor Ayam Hijau

Sumber Resepi: sz1_sue@hotmail.com

Bahan-bahannya Cara Membuatnya
  • 1 ekor ayam dipotong 12 keping

  • 2 biji terung kecil dan digoreng

  • 2 cawan santan pekat

  • 1 cawan air garam dan gula secukup rasa

  • Bahan-bahan yang perlu ditumbuk :

  • 8 batang cili hijau

  • 1 biji bawang besar

  • 10 ulas bawang merah

  • 4 ketul batang dan urat daun ketumbar

  • 2cm halia

  • 2 batang serai

  • 2 helai daun limau purut

  • 1cm belacan

  • 2 camca besar ketumbar }

  • 2 camca besar jintan kasar } digoreng sedikit

  • 1 camca besar lada putih }

  • Beberapa helai daun selasih (Thai Basil)

  • Minyak untuk menggoreng

1. Panaskan minyak dan tumiskan rempah-rempah yang digiling tadi sampai wangi. Masukkan ayam dikacau dan kecutkan sebentar.

2. Masukkan santan beserta air dan didihkan perlahan-lahan sampai ayam empuk dan kuahnya pekat.

3. Masukkan terung, garam dan daun selasih.

Paprik Ayam

Sumber Resepi: pak_amir@yahoo.com

Bahan-bahan Cara Membuatnya:
  • Ayam (agak2-tak perlu terlalu banyak- dipotong kecil dan dibersihkan)

  • 2-3 biji Cili merah - ditumbuk lumat (kalau nak pedas tambahkan cili api)

  • 3-4 ulas Bawang merah - ditumbuk lumat

  • 2-3 ulas Bawang putih - ditumbuk lumat

  • Sehiris halia

  • Beberapa helai daun limau purut

  • Bunga kobis ] dipotong

  • Kacang panjang ] mengikut

  • Karot ] citarasa

  • Putik jagung ] masing2

  • Garam, aji, gula, secukup rasa.

1. Ayam direbus bersama halia, sedikit garam dan aji (kalau suka). Air jangan terlalu banyak, rebus biar tinngal skit je air. Jangan masukkan banyak garam.

2. Ada yang suka goreng ayam tu, tapi saya suka rebus, sebab kita boleh guna air rebusan tu untuk menambahkan kesedapan paprik.

3. Tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga masak dan nampak minyak dah naik, agak2 macam dah nak kering gitu

4. Then masukkan ayam bersama air rebusannya. Kalau nak berkuah leh masukkan air, tapi saya suka kering2. Cukup sekadar air ayam tu skit je.

5. Oleh kerana ayam dah direbus.kita tak perlu masak lame sangat, so... leh la carik-carikkan daun lemau purut dan masukkan bersama-sama sayur yang dah dipotong.

6. Agak sayur tak terlalu keras, dan dah bau daun limau purut, leh la angkat dan hidangkan.

Mudah dan sedap..

Ayam Chettinad

Sumber Resepi: pak_amir@mailandnews.com

Bahan-bahan Cara Membuatnya
  • Kelapa parut setengah biji

  • 1 camca kecil jintan kasar digoreng sebentar tanpa minyak

  • 1 cm serbuk kulit kayu manis digoreng sebentar tanpa minyak

  • 3 biji buah pelaga digoreng sebentar tanpa minyak

  • 4 bunga cengkih digoreng sebentar tanpa minyak

  • 3/4 camca kecil kunyit serbuk

  • 3/4 camca kecil garam masala

  • 2 biji bawang besar didadu

  • 2 cm halia dihiris

  • 3 ulas bawang putih dicingcang halus

  • 2 camca besar serbuk cili

  • 3 biji buah tomato

  • 4 tangkai daun kari

  • Juice dari sebiji limau nipis

  • Segengam daun ketumbar

  • Ayam 1 ekor dibelah 12 (digaul garam dan kunyit dan digorengkan)

  • Minyak untuk mengoreng

1. Giling atau mesen kelapa bersama-sama RempahRatu yang digoreng tadi sampai lumat.

2. Panaskan minyak lalu digoreng bawang besar, halia, putih sampai kuning. Masukan kelapa yang dimesin tadi, serbuk cili, garam masala, kunyit dan digorengkan.

3. Masukan buah tomato dan sedikit air masaklah sampai kuahnya pekat.

4. Masukan garam, air limau dan daun ketumbar.

Sedia dihidangkan.

Ayam Goreng Bersama Kacang (Frango Com Quiabo)

Sumber Resepi: faizah@bcb.com.my

Bahan-bahan Cara Membuatnya
  • 1 ekor ayam dipotong 8 hingga 12 keping digoreng sampai garing

  • 4 ulas bawang putih dicincang halus

  • Garam dan lada putih secukup rasa

  • 4 camca besar minyak

  • 3 biji bawang besar didadu

  • 300gm kacang bendi didadu

  • 2 cawan air rebusan tulang-tulang ayam

  • 1 camca kecil Tobasco.

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sampai kuning emas

2. Masukan kacang bendi, air rebusan dan dimasak sampai kuahnya pekat dan bendinya lembut

3. Gaulkan ayam goreng kedalam bendi. Masukan garam, tobasco dan lada putih. Masaklah sehingga kering sedikit.

Ayam Panggang (Chicken Roast)

Sumber Resepi: deesyahdin@yahoo.com

Bahan-bahan Cara Membuatnya
  • 1 ekor ayam (sederhana) yang tidak dipotong

  • 5 ulas bawang merah )

  • 3 ulas bawang putih ) dihiris dan dikisarkan

  • 2 batang serai ) dalam blender

  • 1/2 inci halia )

  • 1/2 sudu kecil lada putih (pepper)

  • 3-4 sudu besar sos tiram

  • 1-2 sudu besar madu

  • 1-2 sudu kicap (saperti kicap Kipas Udang ke)

  • 1-2 sudu minyak bijan (optional) ada yg tidak suka baunya

1. Ayam dibersihkan dengan limau untuk membuang rasa hanyirnya. Ayam dibelah dibahagian belakangnya dari lehernya hingga bawah (putus). Kepakkan ayam hingga ia boleh diletakkan flat saperti didalam pinggan/pembakar. Jikalau tak berkenan dengan ayam seekor yang bulat, boleh juga di potong-potong.

2. Bahan-bahan yang dikisarkan tadi digaul dengan lada putih, sos tiram, madu dan kicap.

3. Selepas itu, bahan-bahan ini digaulkan dengan ayam tadi. Marinade atau perapnya at least 30 minit. Kalau boleh diperapkan semalaman, lagi best.

4. Bakar ayam tadi diketuhar dengan 230 selama 30 minit. 15 minit pertama diterbalikkan ayam tadi supaya api membakar dengan rata.

5. Apabila sudah masak, akan terdapat dengan sendirinya sos/kuah dari extract ayam tadi.

No comments:

Post a Comment