
Sumber Resepi : pak_amir@yahoo.com
Bahan-bahan | Cara Membuat |
|
|
Sumber Resepi : Norhayani.Yusoff@komag.com
Bahan-bahan | Cara Membuatnya |
| 1. Panaskan minyak dan tumiskan serai, cili padi dan cili merah sampai wangi. 2. Masukkan daging, sos tiram, sos ikan, sedikit gula, dan bawang besar. 3. Goreng sebelum dimasukkan daun limau purut, selasih dan ketumbar. Sajikan segera.
|
Sumber Resepi: Ariff Baharuddin @PBDKUANTAN
Bahan-bahan | Cara Membuatnya: |
| 1. Tumis bawang merah atau bawang besar yang dihiris nipis. kalau ada daun kari lagi wangi 2. sesudah kekuningan masukkan Bawang putih dan halia yang telah diblend tadi dan masukkan daging 3. Masukkan air agar daging cukup empuk 4. Selepas itu, mungkin after 3-4 minit masukkan serbuk cili. Kalau tak nak pedas sangat masukkan sedikit cukuplah (itupun kalau daging sikit aje). 5. Lepas air mendidih masukkan kicap ikut citarasa kita. 6. Akhir sekali biarkan kering. .warna akan jadi hitam dan rasanya manis, pedas dan memang sedaplah.
|
Sumber Resepi: mazhar@telekom.com.my
Bahan-bahan | Cara Membuatnya: |
| 1. Cili, halia, serai, bawang putih, bawang merah, lengkuas dan jintan manis diblender. 2. Bahan-bahan yang diblender dimasak dengan santan, sedikit serbuk kunyit dan kerisik. 3. Masukkan daging sehingga mendidih - Biar daging sehingga empuk. 4. Masukan daun limau, daun kunyit, asam keping dan sedikit gula, biar sehingga mendidih. Selamat Mencuba
|
No comments:
Post a Comment