

Resepi Anda |
Mee Bandung Muar |
Mi Kari Sri Menanti |
Mee Rebus |
Mee Rebus Johor |
Mee Kuoh |
Sumber Resepi: salmiahomar@intel.com
Bahan-bahan | Cara Membuatnya |
| Cara buat sup tulang: 1. Tumis bahan penumis hingga wangi kemudian masukkan bahan-bahan mesin, goreng hingga kekuningan. 2. Lepas tu bubuhkan tulang yg telah direbus & air rebusnya. Biar mendidih tambahkan garam daun sup & daun bawang. Cara buat rempah mee: 1. Panaskan kuali. Tumiskan bawang yg dimesin bersama cili mesin. 2. Kacau seketika tambahkan udang kering & kacang yg telah dimesin. 3. Bubuhkan ½ cawan air rebusan daging. biar seketika, tambahkan garam & sedikit gula. 4. Kemudian masukkan isi kerang & daging. tambahkan sedikit air rebusan daging. Biar hingga masak. Ketepikan. Cara Menyediakan mee bandung ini: 1. Panaskan kuali kosong bubuh beberapa sudu bahan rempah mee yg telah dimasak (ikut berapa org yg makan) 2. Tuangkan sup sebanyak mana yg anda suka biar mendidih seketika. 3. Kemudian masukkan mee kuning, sawi, daun sup & daun bawang & pecahkan beberapa biji telur ayam (ikut berapa org makanlah). 4. Bila nak makan boleh ditabur sedikit bawang goreng. Tips Seeloknya bila nak makan baru kita buat langkah ke 3 ni sebab kalau kita buat awal-awal nanti meenya kembang & tak sedap dimakan.
|
Sumber Resepi: RNaliza@csd.tnb.com.my
Bahan-bahan | Cara Membuatnya |
Bahan2 Kuah
| 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg dikisar hingga berbau wangi 2. Masukkan daun kari serbuk kari ikan serai dan masak hingga pecah minyak. 3. Tuangkan santan dan kacau selalu hingga mendidih 4. Masukkan tauhu kering, bebola ikan dan garam 5. Masak hingga kuah pekat 6. Ketika menghidang bubuh sawi, kerang rebus,telur, tauge, isi ayam, bawang goreng dan daun bawang. |
Sumber Resepi: linda@msctc.com.my
Bahan-bahan | Cara Membuatnya |
Bahan Untuk Kuah :
Bahan Untuk Mee :
| Penyediaan Kuah 1. Panaskan minyak dan tumis cili yang dimesin tadi 2. Bila agak garing masukkan udang rebus, tulang yang direbus serta ubi keledek 3. Masukkan air rebusan tulang, udang tersebut 4. Bila sudah mengelegak masukkan tomato heinz 5. Dan akhir sekali masukkan kacang tanah dan bolehlah masukkan garam dan serbuk perasa. SELAMAT MENCUBA RESEPI INI..
|
Sumber Resepi: hartini@stats.gov.my
Bahan-bahan | Cara Membuatnya |
Bahan ( A ) - untuk dikisar :
Bahan ( B ) - Direbus dan dikisar :
Untuk Penyedapya :
| 1. Tumiskan semua bahan -bahan (A) dan rempah kari. 2. Setelah bahan-bahan (A) sudah garing masukan pula bahan (B) yang dikisar. 3. Masukan air asam jawa , garam ,gula dan bahan perisa. TIPS 1. Kalau kuah kurang pekat campurkan tepung gandum yang dibancuh dengan air sedikit dan dikisar supaya halus. 2. Kuah mee rebus sedap jika manis sedikit. 3. Kepekatan kuah mengikut selera masing-masing ada suka pekat dan tidak pekat..... "SELAMAT MENCUBA"
|
Sumber Resepi: : pak_amir@yahoo.com
Bahan-bahan | Cara Membuatnya |
| 1. tumis bawang putih hingga wangi. 2. masukkan ayam dan tumis hingga ayam separa masak. 3. masukkan air secukupnya. 4. bila hampir menggelagak, masukkan lada hitam,garam, gula, pak aji mengikut citarasa sendiri. 5. akhir sekali, masukkan sayur-sayuran dan mee.... * buleh ganti atau campur dgn lauk-lauk lain spt udang (lagi sedap), daging atau sotong.
|
No comments:
Post a Comment