Saturday, August 8, 2009

Menu: Ikan



Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour

Sumber Resepi: AriffBa@csd.tnb.com.my

Bahan-bahannya Cara Menyediakan:
  • 1 ekor ikan bawal hitam

  • 1 labu bawang besaq - dipotong bulat

  • 3 ulas bawang putih

  • 1 cm halia

  • sos tomato - 2sudu besar

  • sos cili - 2sudu besar

  • 1 potong nenas

  • garam secukup rasa

1. Ikan tu sianglah dulu kemudian dibasuh seterusnya gaul garam & kunyit kemudian goreng hingga masak. Minyak goreng ikan tadi tuang ke dalam bekas lain, tinggal sedikit dlm kuali tadi

2. Tumis bawang besar & putih serta halia. Masukkan sos tomato & cili jika pekat masuk sedikit air.

3. Setelah mendidih masukkan nenas serta garam secukup.kemudian masukkan ikan goreng tadi.

4. Setelah masak, angkat dan hidangkan, hias dengan hirisan cili merah, daun bawang

| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |

Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan

Sumber Resepi: szawiahm@it.kubnet.com.my

Bahan-bahannya Cara Menyediakan:
  • 600 gram ikan jenahak

  • 5 keping asam gelugur

  • 2 cawan santan kelapa

  • 15 gram jintan manis

  • 15 jintan putih

  • 4 sudu makan biji sawi

  • 5 biji kacang bendi

  • garam,gula & serbuk perasa secukup rasa

BAHAN GILING :

  • 3 tangkai cili kering

  • 10 gram halia

  • 10 gram kunyit hidup

  • 10 gram bawang putih

  • 10 gram bawang merah

1. Ikan digoreng hingga masak tetapi tidak terlalu kering.

2. Tumiskan bahan giling bersama jintan manis, putih, biji sawi hingga naik bau.

3. Kemudian masukkan sedikit air asam gelugur, biar mendidih.

4. Masukkan santan, kacau hingga masak.

5. Bila mendidih, masukkan bendi diikuti dengan cili kering yang digoreng.

6. Kemudian masukkan ikan, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.

7. Bila dah masak, hidangkan dengan nasi putih...hemmm...mau meleleh air liur tau.

Ikhlas tapi Jauh...& Selamat Mencuba,

Along.

| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |

Ikan Keli Berlada

Sumber Resepi: szawiahm@it.kubnet.com.my

Bahan-bahannya Cara Menyediakan:
  • 2 ekor ikan keli (sederhana besar) - dikelar badannya

  • Asam jawa atau limau (utk menghilangkan lendir pada badan ikan keli)

  • Serbuk kunyit & garam

  • Minyak utk menggoreng

  • 4 biji cili masak

  • (boleh juga ditambah dgn Cili api kalau suka extra pedas)

  • 3 biji bawang merah

  • 2 biji bawang putih

  • 1 labu bawang besar

  • sedikit halia

  • asam jawa, gula, garam & serbuk perasa (ajinomoto la biasanya) secukupnya

1. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir.

2. Gaulkan ikan keli dgn kunyit & garam dan kemudian digoreng sampai gareng.

3. Blendkan cili masak, bawang merah & putih juga halia. Tumiskan sampai naik bau.

4. Masukkan Air asam jawa, gula, garam & ajinomoto secukupnya.

5. Kalau suka dgn sambal yg agak berkuah tambahkan air & biarkan menggelegak.

6. Masukkan pula bawang besar yg dihiris sampai layu.

7. Akhir sekali masukkan la ikan keli yg dah digoreng & terbalik2kan. Cepat2 la tutup api nanti ikan jadi lembik.

Selamat mencuba

| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |

Ikan Keli Masak Lemak Cekur

Sumber Resepi: salmiahomar@intel.com

Bahan-bahannya Cara Menyediakan:
  • 2 ekor ikan keli (sederhana besar) - dipotong menjadi 2 bahagian

  • Asam jawa atau limau (utk menghilangkan lendir pada badan ikan keli)

  • Serbuk kunyit & garam

  • 10 biji cili api (ikut suka)

  • 3 biji bawang merah

  • 1 biji bawang putih

  • Biji Cekur ikut suka, lagi byk lagi sedap rasanya.

  • 4 helai daun limau purut

  • asam jawa, garam & serbuk perasa (ajinomoto la biasanya) secukupnya

  • 1 mangkuk santan kelapa

1. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir.

2. Gaulkan ikan keli dgn kunyit & garam dan kemudian masukkan kedlm periuk yg berisi santan.

3. Cili api, bawang merah, putih & cekur diblend & dimasukkan sekali ke dlm periuk tadi.

4. Tambahkan garam, asam jawa & serbuk kunyit sekiranya perlu juga serbuk perasa.

5. Masukkan daun limau purut & masak di atas api sampai menggelegak.

Note :

Pada sesiapa yang rajin sikit, Ikan keli tersebut di panggang dulu. Dan dimasukkan kedalam kuah sekiranya kuah dah menggelegak. Tak perlu dimasukkan awal2 nanti ikan tu hancur. Cara ni lagi menyelerakan.

Selamat mencuba.

| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |

Ikan Kukus Asam Limau

Bahan-bahannya Cara Menyediakan:
  • 500 gram ikan kerapu atau siakap ataupun yg sewaktu ngan nya

  • 10 gram cili api di cincang halus

  • 50 gram bawang putih dicincang halus

  • 1 tangkai akar ketumbar jugak di cincang halus

  • ½ cawan air limau nipis

  • ¼ cawan kicap cair

  • gula dan garam secukup rasa


  • (campurkan kesemua bahan2 dan kacau hingga sebati)

1. ikan dibersihkan lalu dikukus selama 15 minit

2. angkat dan tuangkan sos yg telah disediakan tadi diatas ikan lalu dikukuskan semula selama 3 minit

3. angkat dan hidangkan. Enak dimakan dengan nasi panas2.

| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |

Ikan Kukus Kasturi

Sumber Resepi: salmiahomar@intel.com

Bahan-bahannya Cara Menyediakan:
  • 1 ekor ikan Siakap dikelar sedikit

  • 6 ulas bawang putih di cincang halus

  • 8 batang daun bawang dihiris nipis

  • 10 biji cili padi

  • 3 urat daun ketumbar

  • 1/2 cawan ketumbar

  • 3 batang serai dihiris nipis

  • 2 helai daun limau purut

  • 2 cm lengkuas di hiris

  • 2 camca lengkuas di hiris

  • 2 camca besar minyak sawit

  • Air perahan dari 8 biji limau kasturi

  • 1 camca teh gula

  • 2 camca besar sos ikan

  • 1/4 biji nenas didadu kasar

  • 1 biji tomato didadu

1. Letakkan ikan di dalam pinggan untuk mengukus dan letakkan semua bahan-bahan di atas dan seratakan.

2. Kukus selama 20 minit sampai ianya masak. Sajikan segera.

| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |

Ikan Masam Manis

Sumber Resepi: AriffBa@csd.tnb.com.my

Bahan-bahannya Cara Menyediakan:
  • 1 ekor ikan kerapu

  • 100 gram batang seleri -dicincang

  • 100 gram bawang besar - di cincang

  • 100 gram tomato- dicincang

  • 3 ulas bawang putih - di cincang

  • 1 cm halia - dicincang

  • 2 cawan air

  • 3 sudu besar sos tomato

  • 2 sudu besar sos tiram

  • 2 sudu besar sos cili

  • 1 sudu besar tepung jagung,dibancuh dgn 3 sudu besar air.

  • sedikit garam dan gula

1. Ikan dibersihkan dan keringkan dengan tuala kertas.kemudian lumurkan ikan nie ngan garam dan tepung jagung dan goreng sampai kuning.

2. panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia yg telah dicincang hingga naik bau nya.

3. masukkan sayur2an dan kacau selama 10 min. kemudian masukkan air dan biarkan mendidih seterusnya masukkan semua sos dan masak lagik 5 min.

4. utk memekatkan kuahnya masukkan larutan tepung jagung, garam serta gula secukup rasa.

5. Bila hendak dihidangkan tuangkan kuah nie keatas ikan tadi.

| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |

Ikan Tenggiri Berlada

Bahan-bahannya Cara Menyediakan:
  • 2 keping ikan tenggiri (digoreng)

  • 10 biji cili merah ]

  • 5 ulas bawang merah ] dikisar

  • 5 ulas bawang putih ]

  • 5 kuntum bunga lawang

  • Sedikit halia, minyak untuk menumis dan sedikit

  • gula dan garam.

1. Tumiskan bahan dikisar tadi. Kemudian masukkan cili dan kacau sentiasa. Masukkan ikan, bunga lawang, gula dan garam untuk menambah rasa.

2. Hias sebelum dihidangkan dengan nasi putih.

Ikhlas tapi Jauh & Selamat Mencuba,

Along.

| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |

IKAN SIAKAP MASAM MANIS SIMPLE

Sumbangan: Norlinda"

Bahan-bahannya Cara Menyediakan:
  • Ikan siakap
  • sos thai
  • sos plum
  • sos tiram
  • bawang merah
  • bawang putih
  • halia
  • nenas
  • tepung jagung
  • kunyit
  • garam
  • minyak masak
  • air
  • Panaskan minyak dan sementara itu belah belakang dah bersihkan ikan.... sapukan garam dan kunyit pada ikan rata². Lepas tu sapukan plak tepung jagung. Gorengkan ikan sebaik saja disapu tpg jagung. Angkat ikan bila sudah garing. Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali dan tumiskan bawang, bawang putih dan halia hingga layu dan masukan sos thai, sedikit sos tiram dan sedikit sos plum. Tambahkan air pada kepekatan yang dikehendaki dan masukan nenas. masak, tuangkan pada ikan yang telah diletakan dalam pinggan besar.
    Selamat mencuba........pasti tidak mengecewakan.....

    Sumbangan: Norlinda"

    No comments:

    Post a Comment