
Sumber Resepi: AriffBa@csd.tnb.com.my
Bahan-bahannya | Cara Menyediakan: |
| 1. Ikan tu sianglah dulu kemudian dibasuh seterusnya gaul garam & kunyit kemudian goreng hingga masak. Minyak goreng ikan tadi tuang ke dalam bekas lain, tinggal sedikit dlm kuali tadi 2. Tumis bawang besar & putih serta halia. Masukkan sos tomato & cili jika pekat masuk sedikit air. 3. Setelah mendidih masukkan nenas serta garam secukup.kemudian masukkan ikan goreng tadi. 4. Setelah masak, angkat dan hidangkan, hias dengan hirisan cili merah, daun bawang |
| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |
Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan
Sumber Resepi: szawiahm@it.kubnet.com.my
Bahan-bahannya | Cara Menyediakan: |
BAHAN GILING :
| 1. Ikan digoreng hingga masak tetapi tidak terlalu kering. 2. Tumiskan bahan giling bersama jintan manis, putih, biji sawi hingga naik bau. 3. Kemudian masukkan sedikit air asam gelugur, biar mendidih. 4. Masukkan santan, kacau hingga masak. 5. Bila mendidih, masukkan bendi diikuti dengan cili kering yang digoreng. 6. Kemudian masukkan ikan, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya. 7. Bila dah masak, hidangkan dengan nasi putih...hemmm...mau meleleh air liur tau. Ikhlas tapi Jauh...& Selamat Mencuba, |
| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |
Sumber Resepi: szawiahm@it.kubnet.com.my
Bahan-bahannya | Cara Menyediakan: |
| 1. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir. 2. Gaulkan ikan keli dgn kunyit & garam dan kemudian digoreng sampai gareng. 3. Blendkan cili masak, bawang merah & putih juga halia. Tumiskan sampai naik bau. 4. Masukkan Air asam jawa, gula, garam & ajinomoto secukupnya. 5. Kalau suka dgn sambal yg agak berkuah tambahkan air & biarkan menggelegak. 6. Masukkan pula bawang besar yg dihiris sampai layu. 7. Akhir sekali masukkan la ikan keli yg dah digoreng & terbalik2kan. Cepat2 la tutup api nanti ikan jadi lembik. Selamat mencuba
|
| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |
Sumber Resepi: salmiahomar@intel.com
Bahan-bahannya | Cara Menyediakan: |
| 1. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir. 2. Gaulkan ikan keli dgn kunyit & garam dan kemudian masukkan kedlm periuk yg berisi santan. 3. Cili api, bawang merah, putih & cekur diblend & dimasukkan sekali ke dlm periuk tadi. 4. Tambahkan garam, asam jawa & serbuk kunyit sekiranya perlu juga serbuk perasa. 5. Masukkan daun limau purut & masak di atas api sampai menggelegak. Note : Pada sesiapa yang rajin sikit, Ikan keli tersebut di panggang dulu. Dan dimasukkan kedalam kuah sekiranya kuah dah menggelegak. Tak perlu dimasukkan awal2 nanti ikan tu hancur. Cara ni lagi menyelerakan. Selamat mencuba.
|
| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |
Bahan-bahannya | Cara Menyediakan: |
| 1. ikan dibersihkan lalu dikukus selama 15 minit 2. angkat dan tuangkan sos yg telah disediakan tadi diatas ikan lalu dikukuskan semula selama 3 minit 3. angkat dan hidangkan. Enak dimakan dengan nasi panas2. |
| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |
Sumber Resepi: salmiahomar@intel.com
Bahan-bahannya | Cara Menyediakan: |
| 1. Letakkan ikan di dalam pinggan untuk mengukus dan letakkan semua bahan-bahan di atas dan seratakan. 2. Kukus selama 20 minit sampai ianya masak. Sajikan segera.
|
| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |
Sumber Resepi: AriffBa@csd.tnb.com.my
Bahan-bahannya | Cara Menyediakan: |
| 1. Ikan dibersihkan dan keringkan dengan tuala kertas.kemudian lumurkan ikan nie ngan garam dan tepung jagung dan goreng sampai kuning. 2. panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia yg telah dicincang hingga naik bau nya. 3. masukkan sayur2an dan kacau selama 10 min. kemudian masukkan air dan biarkan mendidih seterusnya masukkan semua sos dan masak lagik 5 min. 4. utk memekatkan kuahnya masukkan larutan tepung jagung, garam serta gula secukup rasa. 5. Bila hendak dihidangkan tuangkan kuah nie keatas ikan tadi. |
| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |
Bahan-bahannya | Cara Menyediakan: |
| 1. Tumiskan bahan dikisar tadi. Kemudian masukkan cili dan kacau sentiasa. Masukkan ikan, bunga lawang, gula dan garam untuk menambah rasa. 2. Hias sebelum dihidangkan dengan nasi putih. Ikhlas tapi Jauh & Selamat Mencuba, Along. |
| Ikan Bawal Hitam Sweet & Sour || Ikan Jenahak Masak Lemak Jintan || Ikan Keli Berlada || Ikan Keli Masak Lemak Cekur || Ikan Kukus Asam Limau || Ikan Kukus Kasturi || Ikan Masam Manis || Ikan Tenggiri Berlada |
IKAN SIAKAP MASAM MANIS SIMPLE
Sumbangan: Norlinda"
Bahan-bahannya | Cara Menyediakan: |
|
Panaskan minyak dan sementara itu belah belakang dah bersihkan ikan.... sapukan garam dan kunyit pada ikan rata². Lepas tu sapukan plak tepung jagung. Gorengkan ikan sebaik saja disapu tpg jagung. Angkat ikan bila sudah garing. Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali dan tumiskan bawang, bawang putih dan halia hingga layu dan masukan sos thai, sedikit sos tiram dan sedikit sos plum. Tambahkan air pada kepekatan yang dikehendaki dan masukan nenas. masak, tuangkan pada ikan yang telah diletakan dalam pinggan besar. Selamat mencuba........pasti tidak mengecewakan.....
Sumbangan: Norlinda" |
No comments:
Post a Comment