Saturday, August 8, 2009

Menu: Mee

Koleksi Resepi Chef Kampung


Resepi Anda
Mee Bandung Muar
Mi Kari Sri Menanti
Mee Rebus
Mee Rebus Johor
Mee Kuoh

Mee Bandung Muar

Sumber Resepi: salmiahomar@intel.com

Bahan-bahan Cara Membuatnya
  • 1/2 kati kerang (direbus & dikopek kulitnya)

  • 3 sudu besar cili kering yg tlh dimesin

  • 1/2 kati sawi

  • 1 kati Mee kuning

  • 1/2 kati daging (direbus)

  • Telur ayam - ikut berapa org yg makan

  • 1 cawan udang kering (mesin halus)

  • 2 cawan kacang tanah (mesin 1/3 halus)

  • 4 ulas bawang merah )mesin

  • 2 ulas bawang putih )bersama

  • daun sup & daun bawang

  • Bawang goreng

  • garam

  • gula

  • Bahan utk supnya :

  • 1/2 kati tulang lembu (direbus-simpan airnya)

  • 1 sudu jintan manis }

  • 1 1/2 sudu jintan putih }

  • 4 ulas bawang merah }dimesin

  • 1 ulas bawang putih }

  • 1 inci halia }

  • daun sup & daun bawang

  • 1 kuntum bunga lawang }

  • 1 kuntum cengkih }

  • 1 batang kulit kayu manis }penumis

  • 1 biji buah pelaga }

Cara buat sup tulang:

1. Tumis bahan penumis hingga wangi kemudian masukkan bahan-bahan mesin, goreng hingga kekuningan.

2. Lepas tu bubuhkan tulang yg telah direbus & air rebusnya. Biar mendidih tambahkan garam daun sup & daun bawang.

Cara buat rempah mee:

1. Panaskan kuali. Tumiskan bawang yg dimesin bersama cili mesin.

2. Kacau seketika tambahkan udang kering & kacang yg telah dimesin.

3. Bubuhkan ½ cawan air rebusan daging. biar seketika, tambahkan garam & sedikit gula.

4. Kemudian masukkan isi kerang & daging. tambahkan sedikit air rebusan daging. Biar hingga masak. Ketepikan.

Cara Menyediakan mee bandung ini:

1. Panaskan kuali kosong bubuh beberapa sudu bahan rempah mee yg telah dimasak (ikut berapa org yg makan)

2. Tuangkan sup sebanyak mana yg anda suka biar mendidih seketika.

3. Kemudian masukkan mee kuning, sawi, daun sup & daun bawang & pecahkan beberapa biji telur ayam (ikut berapa org makanlah).

4. Bila nak makan boleh ditabur sedikit bawang goreng.

Tips

Seeloknya bila nak makan baru kita buat langkah ke 3 ni sebab kalau kita buat awal-awal nanti meenya kembang & tak sedap dimakan.

Mi Kari Sri Menanti

Sumber Resepi: RNaliza@csd.tnb.com.my

Bahan-bahan Cara Membuatnya
  • 1 kg mi kuning

  • 400 gram isi ayam

  • 300 gm sawi

  • 300 gm taugeh

  • 150 gm kerang rebus

  • 100 gm bawang goreng

Bahan2 Kuah

  • 300 gm bawang merah dikisar

  • 150 gm bawang putih dikisar

  • 300 gm ikan bilis di kisar

  • 150 gm serbuk kari ikan

  • 3 biji kelapa diambil santan secukupnya

  • 5 keping tauhu kering

  • 15 helai daun kari

  • 20 biji bebola ikan atau fishcake

  • 4 batang serai

  • sedikit minyak masak

  • garam secukup rasa

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg dikisar hingga berbau wangi

2. Masukkan daun kari serbuk kari ikan serai dan masak hingga pecah minyak.

3. Tuangkan santan dan kacau selalu hingga mendidih

4. Masukkan tauhu kering, bebola ikan dan garam

5. Masak hingga kuah pekat

6. Ketika menghidang bubuh sawi, kerang rebus,telur, tauge, isi ayam, bawang goreng dan daun bawang.

Mee Rebus

Sumber Resepi: linda@msctc.com.my

Bahan-bahan Cara Membuatnya

Bahan Untuk Kuah :

  • Tulang lembu - direbus.

  • Udang dikupas - direbus dan diblander.

  • Ubi keledek atau ubi kentang - direbus dan diblander.

  • Kacang Tanah digoreng tanpa minyak buang kulit dan mesin jangan sampai halus.

  • cili kering, bawang merah dan bawang putih dimesin.

  • tomato tin heinz sebanyak satu senduk.

Bahan Untuk Mee :

  • Mee, dicelur

  • Taugeh dicelur

  • Tauhu Keping digoreng

  • Telur Direbus

  • Bawang Goreng

  • Cili Merah dihiris

  • Daun Bawang dihiris

  • Limau Nipis dihiris.

Penyediaan Kuah

1. Panaskan minyak dan tumis cili yang dimesin tadi

2. Bila agak garing masukkan udang rebus, tulang yang direbus serta ubi keledek

3. Masukkan air rebusan tulang, udang tersebut

4. Bila sudah mengelegak masukkan tomato heinz

5. Dan akhir sekali masukkan kacang tanah dan bolehlah masukkan garam dan serbuk perasa.

SELAMAT MENCUBA RESEPI INI..

Mee Rebus Johor

Sumber Resepi: hartini@stats.gov.my

Bahan-bahan Cara Membuatnya

Bahan ( A ) - untuk dikisar :

  • 3 ulas bawang Besar

  • 4 ulas bawang Putih

  • ½ biji buah Keras

  • 1 inci halia

  • ¼ inci lengkuas

  • 2 batang serai

  • 15 gm udang kering

  • 25 tangkai lada kering (Kalau tak tahan pedas kurangkan sedikit)

Bahan ( B ) - Direbus dan dikisar :

  • 3 biji ubi keledek (Sederhana Besar)

  • 200 gm daging atau tetel daging Lembu (Dikisar sederhana bersama air rebusan)

  • 200 gm udang (Dikisar bersama air rebusan)

  • 3 sudu besar rempah Kari Daging BABAS atau jenama lain

  • 4 sudu besar asam jawa

  • Garam

  • Gula

  • Serbuk Perisa

  • Mee Kuning Direbus

  • Taugeh Di rebus

Untuk Penyedapya :

  • Daun Soup

  • Limau Kasturi

  • Bawang Goreng

  • Lada Hijau Dihiris-hiris

  • Tauhu Goreng dipotong -potong kecil

  • Telur Rebus

  • Kicap untuk sesiapa yang suka....

1. Tumiskan semua bahan -bahan (A) dan rempah kari.

2. Setelah bahan-bahan (A) sudah garing masukan pula bahan (B) yang dikisar.

3. Masukan air asam jawa , garam ,gula dan bahan perisa.

TIPS

1. Kalau kuah kurang pekat campurkan tepung gandum yang dibancuh dengan air sedikit dan dikisar supaya halus.

2. Kuah mee rebus sedap jika manis sedikit.

3. Kepekatan kuah mengikut selera masing-masing ada suka pekat dan tidak pekat.....

"SELAMAT MENCUBA"

Mee Kuoh

Sumber Resepi: : pak_amir@yahoo.com

Bahan-bahan Cara Membuatnya
  • mee

  • bawang putih - ditumbuk tapi jgn sampai lumat

  • lada hitam - ditumbuk lumat

  • *ayam - dipotong kecil-kecil

  • sawi dan kobis

  • garam

  • gula

  • pak aji

  • air secukupnya

1. tumis bawang putih hingga wangi.

2. masukkan ayam dan tumis hingga ayam separa masak.

3. masukkan air secukupnya.

4. bila hampir menggelagak, masukkan lada hitam,garam, gula, pak aji mengikut citarasa sendiri.

5. akhir sekali, masukkan sayur-sayuran dan mee....

* buleh ganti atau campur dgn lauk-lauk lain spt udang (lagi sedap), daging atau sotong.

No comments:

Post a Comment