Bahan-bahan | Cara Menyediakan |
| 1. Tuang sedikit minyak kedalam kuali 2. Setelah minyak panas masukkan sotong 3. Masukkan garam & serbuk perasa secukupnya 4. Setelah masak taburkan bawang goreng dan daun sup. * Tidak perlu campurkan air kerana sotong mengandungi air.
|
Bahan-bahan | Cara Menyediakan |
Bahan-bahan rempahnya
| 1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan B sampai wangi 2. Masukan sotong, bahan-bahan A, garam, gula dan masak 2 minit lagi 3. Masukan jus limau dan daun pudina. Hiaskan sotong diatas daun pisang
|
Bahan-bahan | Cara Menyediakan |
Bahan-bahan yang dimesin :
| 1. Panaskan minyak dan tumiskan serai bersama lengkuas dan bahan-bahan yang dimesin sampai wangi. 2. Masukkan santan dan asam keping, didihkan perlahan-lahan sampai pekat. 3. Masukkan sotong, gula jawa, garam dan cili, tomato serta hirisan daun kunyit. Sajikan.
|
| Sotong Ala Kamoung || Sotong Goreng Ala Nyonya || Sotong Pesemol || Sotong Tandori Siber |
Bahan-bahan | Cara Menyediakan |
| 1. Sapu ratakan seluruh sotong dengan bahan yang telah dikisar. Perap selama 20 minit. 2. Panaskan kuali dan masukkan sotong yang telah diperap. Masak dan kacau rata. Masak sehingga sotong lembut 3. Dan hidangkan panas-panas dengan nasi putih... SELAMAT MENCUBA.
|
No comments:
Post a Comment